Yazılım.
CevapSitesi.com Beta!
Çözüm Noktası
Facebook, Twitter, Google+ veya e-posta ile paylaşın.
| Sorular | Makaleler | Üyeler | Etiketler  | İletişim
Soru sormak ya da cevap vermek için;
giriş yapın veya üye olun.

Sosyal medya hesaplarınızla da giriş yapabilirsiniz.
0

Node.js nedir? Kullanmalı mıyım, kullanmamalı mıyım?

Nedir bu Node.js? Ne işe yarar? Kullanmalı mıyım veya hangi durumlarda kullanmalıyım?

Soran:07.04.16 22:27
misafir  

1 Cevap

0
Node.js, çok hızlı bir JavaScript motoru olan Chrome tarayıcısının V8 JavaScript Motoru üzerine inşa edilmiş, olay güdümlü (event driven), hafif sıklet bir teknolojidir.

Node.js ile çok hızlı bir biçimde sunucu-istemci (client-server) bir uygulama yazabilirsiniz. Eğer JavaScript biliyorsanız çok az bir bilgi daha edinerek zorlanmadan Node.js uygulamaları yazabilirsiniz.

Node.js uygulamalarında istemci tarafında herhangi bir program yüklemeye gerek kalmaz. Çünkü web tarayıcısını kullanabilirsiniz. Daha önceleri ayrı kullanılan ancak şimdilerde Node.js ile birleştirilmiş olan io.js sayesinde web tarayıcı ve sunucu tarafındaki uygulamanız birbirlerine Web Socket aracılığıyla sürekli olarak bağlı kalabilirler.

Sunucu tarafında da Node.js'nin kendisi haricinde herhangi bir uygulama yüklemeniz gerekmez.

Node.js, sunucu tarafında sunucuya diğer bazı uygulamalar gibi fazla yük bindirmez. Bant veya yoğunluk derdiniz olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz.

JavaScript uygulamaları aynı anda tek bir işlem yaptığından dolayı Node.js uygulamalarınızda değişkenleri kilitleme gibi bir derdiniz de olmayacaktır.

Yanlız Windows Server üzerinde Node.js uygulaması çalıştırma ile ilgili olarak karşılaştığım bir durumu aktarmak isterim.

Windows Server'da bir oturum açarak (Örneğin Uzak Masaüstü ile) Node.js'yi çalıştırırsanız, kullanıcının oturumu kapatıldığında Node.js'de kapanıyor. Oturumu sürekli açık tutmanın bir yolu yok. Eninde sonunda güncelleştirme vb. durumlar nedeniyle oturum kapanıyor ve program da kapanıyor. Tekrar girip çalıştırmanız gerekir. Tabi oturum biter bitmez haberiniz olmadığından kullanıcılar için iyi bir deneyim olmuyor.

Bunu engellemek için Node.js uygulamanızı bir servis olarak çalıştırmanız gerekiyor.

Linux sunucularda da aynı durum sözkonusu imiş. Ben kullanmadığımdan ayrıntılarını bilemiyorum ama eğer Linux sunucu kullanıyorsanız servis olarak çalıştırma konuları ile birlikte şuraya da bir göz atmanızda fayda var.

Windows Server üzerinde Node.js uygulamasını bir servis olarak çalıştırma hakkında daha sonra bir yazı yazmayı düşünüyorum.


Cevaplayan: 07.04.16 19:42
cevapsitesi
102,035p 16ü
Cevabı seçen: 08.06.16 00:03
canora
101,387p 4ü